Спирачките са от решаващо значение за безопасността на вас и вашите близки на пътя. Ако някога сте имали проблеми със спирачките, можете да потвърдите, че това може да бъде ужасно преживяване. Проверявайки спирачките си два пъти годишно, можете да защитите себе си и пътниците си и можете да спестите пари, като хванете някакви проблеми, преди да станат твърде скъпи.

Какво се извършва по време на проверката на спирачките ви?

Главният цилиндър е сърцето на спирачната система на вашето превозно средство и задържа спирачната течност, когато не се подава към спирачките през спирачните линии. Ако спирачната течност изтича, защото главният цилиндър е износен или спирачните линии са запушени или скъсани, течността не може да бъде доставена и спирачните накладки ще се разрушат. 
Самата спирачна течност може да стане замърсена или замърсена, тъй като извлича влагата, предизвикваща ръжда и събира други отпадъци, или може да се разпадне от излишната топлина. Чистата спирачна течност е бистра или леко жълта, докато мръсната спирачна течност може да е кафява или дори черна. Стара и мръсна спирачна течност може да повреди вътрешно спирачните системи. 

 

Спирачните линии се свързват към главния цилиндър чрез комбиниран клапан, който комбинира дозиращи и пропорционални клапани. Той регулира налягането върху предните и задните колела, за да се увери, че двата комплекта спирачки са задействани едновременно. Неизправен комбиниран клапан може да доведе до блокиране на колелата. 

 

 Спирачните накладки и обувките могат да бъдат направени от керамични, метални или органични материали, докато дисковите ротори и барабаните, към които се притискат, са от метал. Тъй като тампоните и обувките създават триене, за да спрат колата, те постепенно се износват с течение на времето и може да се износят напълно, оставяйки метала на шублерите и цилиндрите, към които са прикрепени, да се смилат върху роторите и барабаните и да ги повредят. Някои подложки имат прикрепена към тях метална лента, която издава предупредителна свирка, когато подложката стане твърде износена, но тази лента звучи само когато колата е в движение и спирачките не се прилагат.